Saeima pilnībā pieņem smagus grozījumus: Turpmāk ar savu skaidro naudu nevarēsi darīt kā gribi

Šoreiz gan nav pilnīgi nekāds noslēpums, ka Saeima regulāri pieņem daudz un dažādus lēmumus, kuri ikdienā skar mūsu dzīvi. Jāņem gan vēra, ka šie lēmumi ietekmē katra cilvēka dzīvi un pavisam noteikti katram lēmums ir iespaids uz iedzīvotājiem. Tas jāņem vēra, jo katrs tālākais lēmums var krasi mainīt Jūsu dzīvi un par to nav nekādu šaubu. Arī šajā situācijā viss noticis ļoti strauji un pieņemti jauni grozījumi.

Saeimas nesenais lēmums apstiprināja būtiskus grozījumus likumā par skaidrās naudas deklarāciju, ieviešot svarīgas pārmaiņas. Šī izmaiņa noteikti ir radījusi satraukumu daudziem cilvēkiem, jo viņi ir informēti par esošajiem ierobežojumiem un pienākumiem, kas rada papildu bažas.

Jauno noteikumu kontekstā, ja kāds veic naudas pārvadājumu pāri valsts robežai, un kopējā summa nepārsniedz 10 000 eiro, bet pastāv pamatotas aizdomas par to, ka šis pārvadājums varētu būt saistīts ar nelegālām darbībām, attiecīgajai personai ir pienākums deklarēt šo summu. Taču arī šajā gadījumā ar to nekas nebeidzas!

Tomēr šajā gadījumā svarīgi ir uzsvērt, ka summa var svārstīties atkarībā no situācijas. Tas radījis bažas cilvēkiem, kuri plāno šķērsot valsts robežu. Lai precizētu, šie grozījumi ietver izmaiņas “Par skaidras naudas deklarēšanu pie valsts robežas” likumā. Jānorāda, ka Latvijas ārējā robeža ietver valsts robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī iekļauj lidostas.

Lasi vēl : Latvijā sācies, kas patiešām drausmīgs un Baiss! Paziņota biedējoša prognoze par drīzo nākotni

Vai šīs noteikumu piemērošana jau ar mazākām summām ir pamatota? No kompetentās iestādes amatpersonu puses būs pilnvaras prasīt, lai persona, pārkāpjot valsts ārējo robežu un pārvadot mazāk par 10 000 eiro skaidras naudas, aizpilda skaidras naudas deklarāciju, ja ir pamatots iemesls domāt, ka šī nauda varētu būt saistīta ar noziedzīgām darbībām.

Persona būs pienākumā nekavējoties aizpildīt šo deklarāciju un apstiprināt tajā sniegto informāciju ar savu parakstu. Atbildīgās iestādes, kuras veiks likuma izmaiņu ievērošanas uzraudzību, būs Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze. Tomēr jāņem vērā, ka Valsts robežsardze būs atbildīga tikai par kontroli Latvijas ārējo robežu šķērsošanas punktos, kur muitas kontrole nav paredzēta.

Likuma izmaiņu anotācija, kura tika pieņemta šodien, sniedz skaidrojumu, ka šādas normas ir nepieciešamas, lai mazinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu plūsmas riskus Eiropas Savienībā, ieskaitot Latviju.

Turklāt šie grozījumi attiecas uz nepavadītu skaidru naudu. Likumā tiek skaidri definēts, ka nepavadītā skaidrā nauda ir nauda, kuru nosūta bez pavadītāja. Līdz šim bija noteikts pienākums deklarēt skaidras naudas pārvadāšanu pāri valsts robežai, ja tās vērtība pārsniedz 10 000 eiro.

Šīs likuma izmaiņas tika ieviestas, lai apkopotu cīņu pret nelikumīgu līdzekļu legalizāciju un teroristu finansēšanu, kā arī saskaņotu šo likumu ar Eiropas Savienības regulām. Anotācija norāda, ka grozījumos tiek sniegts skaidrojums par skaidras naudas definīcijām un risinātas administratīvas lietas.

Grozījumu autori uzskata, ka jaunie noteikumi risina problēmas, kas saistītas ar elektronisko skaidras naudas deklarāciju un informācijas atklāšanas deklarāciju trūkumu Latvijā līdz šim brīdim.

You may also like...