Jau drīzākā laikā šīm automašinām Latvijā tiks pilnībā liegta Tehniskā apskate un piedalīšanās ceļu satiksmē

Sabiedrības uzmanību piesaistījis kāds nozīmīgs notikums, kas raisījis bažas par iespēju Latvijā transportlīdzekļiem liegt iziet tehnisko apskati un pēc tam tos atzīt par nederīgiem. Lai gan daži to var noraidīt kā absurdu, jaunākie notikumi liecina, ka automašīnas, kas ietilpst šajā kategorijā, patiešām var zaudēt tiesības uz pārbaudēm. Tāpēc ir ļoti svarīgi izpētīt šo ierosināto izmaiņu pamatā esošos iemeslus.

Neskatoties uz to, ka pastāv tiesību akti, kas nosaka sodus personām, kuras iesaistās odometra manipulācijās, šie sodi tiek reti izpildīti. Precīzāk būtu teikt, ka tie netiek izpildīti, neskatoties uz garantijām, ka likumpārkāpēji saskarsies ar sekām. Rezultātā krāpnieciskas darbības turpinās bez jebkādām sekām, lai gan varētu viegli ieviest preventīvus pasākumus. Šādu atklāsmi izteicis Saeimas deputāts un Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Kulbergs ierosina, ka Latvija var uzlabot savu pašreizējo stāvokli, atdarinot Lietuvas pieeju. Lai sasniegtu šo mērķi, viņš iesaka Latvijai pieņemt identisku stratēģiju. Būtībā, ja tiek atklāts, ka transportlīdzekļa odometrā reģistrētais nobraukums ir mazāks par iepriekš noteikto slieksni, kas noteikts iepriekšējā MOT, transportlīdzekli aizliegts izmantot uz koplietošanas ceļiem. Šajā scenārijā tas būtu pilnīgi racionāli!

Latvijā CSDD veic skrupulas transportlīdzekļu tehniskās apskates un rūpīgi ņem vērā odometra rādījumus, kas pēc tam tiek dokumentēti savā sistēmā. Rezultātā šī informācija tiek glabāta viņu datubāzē, ļaujot personām bez piepūles piekļūt konkrēta transportlīdzekļa odometra rādījumiem bez jebkādām izmaksām. Lai to paveiktu, vienkārši ir jāmeklē automašīna, izmantojot tās numura zīmi vai transportlīdzekļa reģistrācijas numuru.

Pašlaik pastāv mulsinoša situācija, kad transportlīdzekļa odometra manipulācijas netiek pārbaudītas. Tā rezultātā automašīnas ar manipulētu nobraukumu tiek brīvi vadītas bez jebkādām sekām, uzliekot pircējam rūpīgas izpētes nastu, lai pirms pirkuma veikšanas meklētu informāciju CSDD datubāzē.

Latvijā personām, kuras ir iesaistītas manipulācijās ar odometru vai tādu pakalpojumu reklamētājiem, potenciāli draud administratīvs sods. Tomēr, neskatoties uz šo naudas sodu pieejamību, tie tiek reti izpildīti.

Iekšlietu ministrijas Administratīvo pārkāpumu departaments ziņo, ka pēdējo divu gadu laikā nav konstatēti pārkāpumi. Turklāt ir ierobežota informācija par CSL 81. pantā noteikto administratīvo pārkāpumu izpildi un ar tiem saistītajām sankcijām.

Lai risinātu Latvijā samilzušo odometra krāpšanas problēmu, obligāti jāievieš alternatīvas soda metodes, jo pašreizējā sistēma ir izrādījusies neefektīva. Šo krāpniecisko darbību kaitīgo ietekmi izjūt gan patērētāji, gan nozare, jo vainīgie izvairās no atbildības. Tāpēc ir gaidāmas straujas izmaiņas, lai šo situāciju labotu.

You may also like...