CSDD Oficiāli paziņo, ka drīz autovadītājus gaida pamatīgas izmaiņas! Ja neievēros – Milzu naudas sods!

Sākot ar 2025. gada janvāri, gaidāmas būtiskas izmaiņas, kas skars visus autobraucējus Latvijā. Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvji izklāstījuši pašreizējo situāciju un nākotnes perspektīvas, sniedzot izsmeļošu pārskatu par tuvākajā laikā plānotajām transportlīdzekļu tehniskās apskates procedūrām Latvijā.

Bieži vien varam dzirdēt, ka notiek dažādas izmaiņas un procedūru, kuru rezultātā grib vairāk iekasēt no iedzīvotājiem. Šeit gan situācija ir mazliet savādāka, tomēr tiek domāts, ka autovadītāji par šo vienalga maksās tikpat cik agrāk. Kā tad īsti šeit būs?

Neskatoties uz notiekošajām diskusijām, joprojām pastāv zināma nenoteiktība saistībā ar iespējamo digitālo sistēmu vai dokumentu ieviešanu, lai aizstātu pašreizējās uzlīmes. Turklāt ar šādu pāreju saistītās izmaksas vēl ir rūpīgi jāizvērtē.

Satiksmes ministrs uzsvēra pielāgošanās digitālajam laikmetam nozīmi, norādot, ka tradicionālās uzlīmes vairs nebūs vajadzīgas. Šim nolūkam CSDD jau ir rosinājusi risinājuma izveidi, lai pilnībā pārveidotu uz ciparu ierakstiem, tomēr paziņots, ka būšot arī papildus jauna sodu sistēma.

Digitalizācijas tendence ir ļāvusi atteikties no fiziskām uzlīmēm. Šī virzība uz digitalizāciju nozīmē arī to, ka lietotāji tagad var ērtāk sazināties ar iestādēm. Šobrīd Latvijā tehniskās apskates uzlīmju sistēma funkcionē gan kā fizisks vides un drošības noteikumu ievērošanas marķieris, gan kā norāde uz sekmīgu tehnisko apskati.

Uzlīmes tiek novietotas uz noteiktām transportlīdzekļa daļām, piemēram, uz paneļa vai logiem. Tajos ir parādīta atbilstoša informācija, piemēram, kods un pārbaudes datums. Tādā veidā uzlīme piedāvā caurspīdīgu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa attēlojumu.

Kopš 2000. gada Igaunija ir ieviesusi digitālos sertifikātus, lai aizstātu fiziskās tehniskās apskates uzlīmes, kas iepriekš tika izmantotas automašīnām. Šos sertifikātus izveido inspektors pēc pārbaužu veikšanas, un tajos ir būtiska informācija.

Tomēr paziņots, ka ar šo sistēmu tiks ieviesta arī jauna sodu sistēma. Tiem, kuri to neievēros, attiecīgi būs pamatīgs naudas sods. Tas gan tikšot paziņots pēc tam, kad reāli tiks ieviesta šāda tipa sistēma.

Tehniskajā apskatē vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Austrijā, Vācijā un Francijā, tiek izmantotas uzlīmes. Turpretim citas valstis izvēlas digitālos sertifikātus vai alternatīvas procedūras. Lai nodrošinātu informācijas pieejamību un regulētu transportlīdzekļus digitālajā jomā, šajās valstīs tiek ieviestas inovatīvas tehnoloģijas.

You may also like...