Pretēji Solītajam – No 1. Jūlija par ierasto elektrības rēķinu maksāsiet pat vairākas reizes dārgāk! 

Vēl pirms brīža Saeimā tika aizvadīts tik ļoti svarīgais enerģētikas forums. Tajā tika runāts par tēmu – “Vai Latvijai šobrīd ir nepieciešama ilgtspējīga, Latvijas tautsaimniecības interesēm atbilstoša enerģētikas kopējā stratēģija.” Protams nosaukums garš, bet kas tad zem tā visa nosaukuma īsti slēpjas? TV24 Raidījumā “StopKadri” plaši tiek analizēts gan forumā izskanējušais, kā arī veikti aprēķini par reālajiem un patiesajiem tarifu paaugstinājumiem, kuri skars visas mājsaimniecības jau no 1. Jūlija.

Tad, kad forumā visi šo tēmu bija pacēluši, tribīnē uzkāpuši uzņēmēji, lai Saeimas deputātiem pateiktu, ka vajag konkrētu stratēģiju. Tāpēc, ka Enerģētikas stratēģija šādā izpildījumā nemaz neeksistē. Ir vajadzīga obligāta koordinācija un vienota komunikācija starp visām pusēm. Taču šobrīd nekas tāds nenotiek. Uzņēmēji skaidri norādījuši, ka šajā centrā nedrīkst nekādā gadījumā būt Latvenergo. Pilnībā tiks iznīcināts Tirgus un privātā kapitāla esamība. Privātie to var izdarīt lētāk un krietni efektīvāk.

Citi uzņēmēji izteicās, ka nepieciešami publiski pieejami un aktuāli dati par enerģētikas reālo sektoru. (Īstais patēriņš, saražotais un viss pārējais). Vienlaikus iepriekš tika ziņots, ka Sadales Tīkls no 1. Jūlijas pacels tarifus par 32%. Patiesība ir pavisam savādām. Mājsaimniecībām, kam ir vienas fāzes 16 ampēru pieslēgums, tarifs no 3,87 pieaugs uz 7,55 Eiro mēnesī. Šeit sanāk jau 95,1% pieaugums.

Mājsaimniecībām ar 3 fāzēm vai 32 apmēriem pieslēguma tarifs vienkārši uzlidos kosmosā! Šī cena no 7.74 Eiro kļūs par 36,40 Eiro mēnesī, kas procentos ir 370,3%. Kā tas var būt pieļaujams?

Lasi vēl : Māmiņa ar asarām acīs! “Uzskata, ka veikalā tikusi pamatīgi apkrāpta, nu brīdina citus!”

Raimonds Čudars, kurš ir klimata un enerģētikas ministrs, komentējot šo situāciju : “Ņemot vērā tīkla izmaksas un to, ka tīkls ir kopējais labums, katrai mājsaimniecībai būtu nepieciešams pārskatīt iespējas samazināt vai nu fāžu skaitu, vai jautu, jo iespējams patreizējais ir jau par lielu.”

Raidījuma vadītājs Armands Puče skaidri ironizē ministra teikto, kurš vairāk nekā skaidri domā, ka iedzīvotāji netaupa : “Viņš laikam domā, ka iepriekšējie gadi ir pagājuši ballītes zīmē. Kas tur – lielāki rēķini – pilnīgs štrunts! Mēs tērējam, mēs neko neredzam. Tagad mēs sāksim taupīt. Vai tas tiešām ir normāli un pieļaujami?”

You may also like...