“Šī būs Gadsimta sliktākā ziema!” Sinoptiķi jau steidzami iesaka gatavoties

Laikapstākļi ir skaidri parādījuši savu būtību par gaidāmo ziemu, un šķiet, ka gaidāmā sezona nesīs neaizmirstamu un ievērojamu pieredzi.  Sinoptiķi jau prognozējuši, ka šī ziema varētu būt aukstākā pēdējo simts gadu laikā, un pamatīgā aukstuma temperatūra kā redzams iestājas jau pakāpeniski novembra beigās.

Saskaņā ar pētījumiem un analīzi ir skaidri redzams, ka decembris var kļūt par vienu no aukstākajiem mēnešiem nesenajā vēsturē. Šīs parādības izskaidrojums slēpjas pastiprinātā aukstā gaisa kustībā pa pasaules okeāniem. Analītiķi prognozē, ka aukstā ietekme vispirms būs jūtama Austrumeiropā, temperatūrai noslīdot līdz negatīviem 20 grādiem pēc Celsija jau nākamajā mēnesī, un snigšana sāksies agrāk, nekā sākotnēji paredzēts.

Pēc ekspertu aplēsēm, Centrāleiropā jau decembra sākumā gaidāms vēl bargāks sals, gaisa temperatūrai noslīdot zem mīnus 20 grādiem. Austrumeiropas prognozes liecina par īstu ziemu ar vēsu temperatūru un pamatīgu sniegputeni. Paredzams, ka decembrī Baltijas jūras reģionā sniegs gandrīz divas reizes vairāk. Līdzīgus modeļus var novērot arī citos Eiropas reģionos.

Lai gan Dienvideiropas laikapstākļiem nav raksturīgi tik netipiski apstākļi, šajā reģionā joprojām var rasties negaidītas situācijas maiņas. Agrā ziemas sezonā temperatūra var pazemināties līdz mīnus septiņiem grādiem pēc Celsija, un pirms Jaunā gada iespējama vēl zemāka temperatūra līdz mīnus 15 grādiem pēc Celsija.

Austrumeiropā Ziemassvētku sezonā gaidāms slapjš sniegs un ledus lietus, kā arī vēja brāzmas, kas potenciāli var sasniegt 15 metrus sekundē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs tuvākajai nedēļai Latvijā prognozējis dažādus laikapstākļus, tomēr ziņots par pastiprinātu snigšanu.

Nedēļas sākumā prognozes paredz ievērojamu mākoņu daudzumu ar periodisku saules gaismas parādīšanos. Atsevišķos reģionos iespējams pamatīgs sniegs vai putenis. Otrdienas sākumā apgabala austrumu daļā pūtīs lēns līdz mērens vējš, kas līdz trešdienai pāries ziemeļu virzienā. Atsevišķos austrumu reģionos redzamību varētu ietekmēt migla naktī uz pirmdienu.

Nedēļas vidū, gaidāma auksta temperatūra. Naktī gaisa temperatūra pazemināsies līdz -2 līdz -10 grādiem, savukārt piekrastē būs nedaudz maigāks laiks. Dienā gaidāms vēss laiks ar termometra rādījumiem no +2 līdz -6.

Otrdienas un trešdienas rītā atsevišķos rajonos snigs neliels snigšana, kā rezultātā austrumu rajonos ceļi var būt slideni.

Nedēļas nogales prognozes paredz atgriezties pie vēsākas temperatūras. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĻMC) datiem gaisa temperatūra Austrumlatvijā gaidāma līdz -10 grādiem pēc Celsija skalas, atsevišķos rajonos var snigt vai snigs. Tikmēr vēja virziens mainīsies uz ziemeļiem, pakāpeniski pastiprinoties.

You may also like...