No 1. Janvāra daļai valsts iedzīvotāju tiek pamatīgi samazināta maksa par šo pakalpojumu – Daudzi to pat nezina

Jauns gads ir sācies, un kopā ar to sākušies arī jauni notikumi. Sākot ar šodienu, 1. janvāri, šai valsts iedzīvotāju kategorijai tiks samazināta maksa par noteiktu pakalpojumu.

Vai ir noteikts, ka katru gadu 1. janvārī valstī notiek izmaiņas attiecībā uz nodokļiem un likumiem? Nē, nav likuma vai prakses, kas noteiktu, ka katru gadu obligāti jāveic izmaiņas attiecībā uz nodokļiem un likumiem valstī.

Pārmaiņas nodokļu likumdošanā un citos tiesību aktos var notikt jebkurā gada laikā, ne tikai 1. janvārī. Tomēr daudzās valstīs tieši 1. janvāris ir datums, kurā stājas spēkā jauni tiesību akti un nodokļu izmaiņas, kuras ir iepriekš plānotas un apspriestas iepriekšējā gada laikā.

Jaunie Ministru kabineta noteikumu grozījumi paredz palielināt minimālo mēneša darba algu Latvijā no 620 uz 700 eiro. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem no 2018. līdz 2021. gadam minimālo algu vai mazāk nopelnīja aptuveni 18,1% līdz 20,6% strādājošo, veidojot aptuveni piekto daļu no kopējā darbaspēka. Tomēr 2022. gadā minimālo algu saņēmušo personu īpatsvars samazinājās līdz zemākajam līmenim pēdējo piecu gadu laikā, noslīpējoties līdz 16%.

Valstīs vispārējā nodokļu politikā var notikt pārmaiņas, un budžeta likumprojekti tiek izskatīti parlamentā. Parlamenta lēmums par budžetu var būt ietekmējošs faktors nodokļu likumdošanas jomā. No 2024. gada 1. janvāra Rīgas augstskolu studentiem ar tiesībām uz braukšanas maksas atvieglojumiem tiks piemērota zemāka cena par mēnešbiļeti sabiedriskajā transportā.

Tie, kam ir šīs tiesības, turpmāk varēs iegādāties mēnešbiļeti, izmantojot e-talonu, par 12 eiro. Sākot ar 2024. gada 1. janvāri visās “Rīgas satiksmes” regulārajās biļešu tirdzniecības vietās šiem studentiem būs iespēja iegādāties mēnešbiļeti par jauno zemāko cenu.

Ja skolēns jau ir aktivizējis mēnešbiļeti par 15 eiro savā e-talonā, viņš var turpināt to izmantot neierobežotiem braucieniem ar autobusiem, trolejbusiem un tramvajiem, kā tas bijis līdz šim.

Tomēr, ja e-talonā ir iegādātas vairākas mēnešbiļetes, ir svarīgi atcerēties, ka tās būs derīgas tikai papildu 60 dienas.

Ja gadās, ka noteiktajā termiņā nevar izmantot šīs biļetes, neizmantotās mēnešbiļetes var atgriezt “Rīgas satiksmei” 12 mēnešu laikā no iegādes brīža, saņemot pilnu atmaksu par neizmantoto periodu.

Pašreizējie noteikumi paredz, ka sabiedriskā transporta maršrutos skolēniem tiek piedāvāta 50% atlaidi no mēneša abonementa biļetes cenas, kas ir 15 eiro. Tomēr, sākot ar 2024. gada 1. janvāri, Rīgas dome ir nolēmusi paaugstināt šo atlaidi līdz 60%, tādējādi samazinot cenu līdz 12 eiro.

You may also like...