Esošās prognozes ir pilnībā mainījušās! Bricis jau steigšus nāk klajā ar Traku prognozi tuvākajām dienām

Klimata pārmaiņas Austrumeiropā, izraisot negaidītus un spēcīgus plūdus, ir bijušas aktuālas nesenajās dienās, par to “Rīta Panorāmā” stāstīja laika ziņu eksperts Toms Bricis.

Viņš norādīja, ka šos ekstrēmos laika apstākļus veicina dažādu klimatisko faktoru kombinācija, kas radījusi nopietnus postījumus vairākās reģiona valstīs.

Bricis arī piebilda, ka šāda veida dabas stihijas, visticamāk, turpināsies tuvākajā nākotnē.

Latvijā arī novērojamas neparastas klimata parādības, uzsvēra Bricis, norādot uz mūsu valsts klimata izmaiņām.

Daudziem šķiet, ka septembrim būtu jānes vēsāks laiks, taču šogad siltums ir pārsteidzošs – termometra stabiņš bieži uzrāda +25 līdz +27 grādus. Toms Bricis norāda, ka realitāte ir pavisam citāda, nekā ierasts šajā mēnesī.

Īpaši pārsteidzoši ir tas, ka šogad Rīgā vēl nav bijusi neviena diena, kurā gaisa temperatūra būtu noslīdējusi zem +20 grādiem.

Tas ir netipiski augsts rādītājs šim gadalaikam, kas liek aizdomāties par globālajām klimata pārmaiņām un to ietekmi uz mūsu reģionu.

Turklāt Bricis brīdina, ka tuvākajās dienās Latvijā gaidāmi vēl nebijuši laika apstākļi.

Lai gan viņš nekonkretizēja, kas tieši mūs sagaida, viņa izteikumi liecina par ievērojamām un, iespējams, neparedzamām laika apstākļu svārstībām, kas varētu būt kārtējais apliecinājums klimata anomālijām.

Toms Bricis pievērsās interesantam kontrastam starp šī gada jūniju un pašreizējo septembri, norādot uz būtiskām atšķirībām laika apstākļos. Jūnijs šogad izcēlās ar negaidīti vēsām un nepastāvīgām dienām, kas būtiski atšķīrās no silta un stabila laika, ko parasti sagaidām vasaras sākumā.

Viņš uzsvēra, ka jūnijā bija veselas astoņas dienas, kad temperatūra nesasniedza +20 grādus. Šī vēsā perioda dēļ daudziem radās iespaids, ka vasara īsti nav sākusies, izraisot vilšanos tiem, kuri cerēja uz jūnija siltumu un sauli. Parasti tieši jūnijs tiek uzskatīts par vasaras sākumu, kad laika apstākļi kļūst siltāki un stabilāki.

Ar nelielu humoru Bricis piezīmēja, ka jūnijs varētu “pamācīties” no septembra, kurš šogad izrādījies paraugs tam, kādai īstai vasarai vajadzētu būt. Septembris ir piedāvājis daudz vairāk saulainu un siltu dienu, nekā parasti no šī mēneša sagaidām, izraisot pārsteigumu un pat zināmu neizpratni par šo neparasto sezonas maiņu.

Septembris šogad izcēlies ar negaidītu siltuma vilni, kur dienu pēc dienas termometra stabiņš pārliecinoši rāda virs +20 grādiem. Šīs vasarīgās dienas rada iespaidu, ka vasara ir pagarinājusies, kas mūsu platuma grādiem ir netipiski.

Parasti septembris mūsu reģionā iezīmē rudens sākumu ar vēsākiem un mainīgākiem laika apstākļiem. Šī mēneša siltuma anomālija pārsteidz un izceļas uz iepriekšējo gadu fona, jo rudens parasti atnes dzestrumu un biežākas laikapstākļu maiņas.

Toms Bricis šo neparasto situāciju dēvē par īstu vasaras turpinājumu, kad siltie un patīkamie laika apstākļi šķiet vēl negrib atkāpties. Šāda dabas uzvedība mums atgādina par tās neparedzamību un spēju ik pa laikam mūs pārsteigt ar neierastiem klimatiskiem notikumiem.

Tomēr viņš brīdinājis, ka tuvākajās dienās situācija var mainīties tik dramatiski, ka mums vajadzētu sākt pat uztraukties.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...