Latvijas dabas vērotājs paziņojis, jau cik drīz Latvijā gaidāms pirmais sniegs un uzsver, ka ziema būs Traka

Latvijas dabas vērotāji prognozē, ka pirmais sniegs varētu iestāties ap 24. līdz 28. oktobri. Šī ziema tiek prognozēta kā īpaši skarba, un tās ietekmi sāksim izjust jau rudenī, kad mainīgie laikapstākļi radīs jaunas izaicinājumu.

Laika zīmju eksperts Vilis Bukšs uzsver, ka oktobrī Latvijā gaidāmi neparedzami laika apstākļi. Prognozēts, ka oktobra beigās būs spēcīgas brāzmas un intensīvi nokrišņi, kas var ietvert krusu vai slapju sniegu. Dienas temperatūra svārstīsies no +3 līdz +8 grādiem, kas liecina par aukstuma pieaugumu.

Interesanti, ka, ja ziemeļrietumu vēji pierims un debesis noskaidrosies, naktīs varam sagaidīt salu līdz pat -5 grādiem. Tas nozīmē, ka šis periods var kļūt par pārbaudījumu gan dabai, gan cilvēkiem, jo ziemas apstākļi pamazām ienāk mūsu ikdienā.

Kāds laiks gaidāms oktobrī?

Oktobrī raksturīgas lietusgāzes un rudens vēji. Ja mēnesis sākas ar siltām dienām, bieži tas beidzas ar aukstu laiku, un otrādi. Saskaņā ar ticējumiem, ja oktobris ir saulains un sauss, tad gaidāma vējaina ziema. Savukārt, ja mēnesī ir silti laika apstākļi, tas var nozīmēt arī siltus Ziemassvētkus. Miglainais Veļu mēnesis sola sniegainu ziemu, bet skaists oktobris norāda uz agru un patīkamu pavasari.

Laikapstākļu novērojumi svarīgajās dienās augustā (16. augustā) un septembrī (6., 8., 21. septembrī) liecina, ka oktobrī varam sagaidīt mainīgus laikapstākļus.

Mēneša pirmajā pusē, līdz Vecmiķelim (12. oktobrī), saulainas dienas mijies ar mākoņainām, kuras atnesīs īslaicīgus lietus un reizēm krusu. Dažviet lietus var būt ilgstošs. Dienas laikā temperatūra galvenokārt svārstīsies no +9 līdz +15 grādiem, un līdz Vecajam Miķelim laikapstākļi būtībā neatšķirsies no oktobra sākuma vidējiem rādījumiem.

Mēneša vidū, ap 20. oktobri, gaidāmas mainīgas laikapstākļu izmaiņas. Pastiprināsies vējš, un piekrastes tuvumā varētu parādīties rudens vētras. Nokrišņi būs galvenokārt īslaicīgi, pārsvarā lietus veidā. Šajā laikā temperatūra svārstīsies no +10 līdz +15 grādiem.

Oktobra otrajā pusē mākoņainas dienas mijas ar saulainākām, un gaisa temperatūra saglabāsies rudenīgi vēsa, svārstoties no +5 līdz +10 grādiem dienā. Naktīs daudzviet var rasties nelielas rudens salnas, kas apdraud pēdējos vasaras ziedus.

Dienas temperatūra svārstīsies no +3 līdz +8 grādiem. Šajā laikā, ja ziemeļrietumu vēji pierims un debesis noskaidrosies, naktīs var gaidīt salu līdz -5 grādiem.

Par ziemu raksturojums ir nedaudz atšķirīgs. Skatoties tuvāk, var secināt, ka ziema iestāsies pēkšņi. Meteorologi prognozē sniegu konkrētās vietās un noteiktos laikos, taču tas būs daudz ātrāk, nekā varētu domāt…

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...