Saeima ir pieņēmusi nopietnus Grozījumus: Turpmāk ar skaidru naudu nevarēsi darīties kā gribi

Saeimā galīgajā lasījumā pieņemti grozījumi likumā par skaidras naudas deklarēšanu, kas ieviesīs daudz un dažādas izmaiņas esošajā sistēmā. Konkrēti grozījumi veikti likumā “Par skaidrās naudas deklarēšanu uz valsts robežas”. Saskaņā ar grozījumiem, ja persona pārvadā naudu pāri robežām un summa nepārsniedz 10 000 eiro, bet ir pamats uzskatīt, ka šāds pārvadājums var būt saistīts ar noziedzīgām darbībām, tad personai ir pienākums deklarēt summu.

Latvijas ārējā robeža ir ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī lidostām.
Kompetentās iestādes amatpersonām būs tiesības pieprasīt aizpildīt skaidras naudas deklarācijas veidlapu personām, kuras šķērso valsts ārējās robežas un nes skaidrā naudā mazāk nekā 10 000 eiro, ja būs pamats uzskatīt, ka nauda varētu būt saistīta ar noziedzīgu darbību. Tomēr ar to viss nemaz nebeidzas un turpinājums seko!

Šai personai būs pienākums nekavējoties aizpildīt un iesniegt šo paziņojumu un ar savu parakstu apliecināt tajā sniegto ziņu patiesumu. Tas vēl nav viss… Par likuma izmaiņu ievērošanu atbildīgās iestādes būs Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze.  Taču Valsts robežsardze būs atbildīga tikai par kontroli robežšķērsošanas vietās uz Latvijas ārējās robežas, kur muitas kontrole netiek nodrošināta.

Šādas tiesību normas nepieciešamas, lai mazinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu aprites risku visā Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā, skaidrots šodien pieņemto tiesību aktu grozījumu piezīmē. Tie paši noteikumi attiecas uz skaidru naudu bez pavadības. Likums skaidri nosaka, ka skaidra nauda bez pavadības ir nauda, ​​​​kas nosūtīta bez pārvadātāja. Šobrīd likumā noteikts pienākums uz ārzemēm nēsāt līdzi skaidru naudu 10 000 eiro vai vairāk.

Likumi ir grozīti, lai īstenotu cīņu pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu un iestrādātu ES normatīvo aktu normas. Piezīmē skaidrots, ka grozījumi precizē skaidras naudas definīciju un atrisina vairākus administratīvos jautājumus. Izmaiņu autori apgalvo, ka jaunie grozījumi atrisinās jautājumus, kas saistīti ar nespēju iesniegt skaidras naudas deklarācijas un skaidras naudas izpaušanas deklarācijas Latvijā līdz šim.

Saskaņā ar noteikumiem skaidras naudas deklarācijas robežšķērsošanas vietās ir pieejamas tikai papīra formā, un tās var iesniegt kompetentās iestādes amatpersonām vai atrast kompetentās iestādes tīmekļa vietnē.

You may also like...