Dabas vērotājs Vilis Bukšs stāsta, ka atlikušais Oktobris būs traks – Vētras, spēcīgs lietus un pat sniegs

Latvijas dabas vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka oktobris šogad solās būt neparasts mēnesis, piedāvājot negaidītus laika apstākļus, tostarp spēcīgas vētras un bagātīgas lietusgāzes.

Šīs svārstīgās un intensīvās laika izmaiņas var pārsteigt iedzīvotājus, un viņiem jārēķinās ar dažādiem laika izaicinājumiem. Daudzviet visā valstī cilvēki var piedzīvot laikapstākļus, kas nebūs ierasti oktobrī, tādēļ ir ieteicams būt gataviem un sekot līdzi jaunākajām prognozēm.

Dabas vērotājs Vilis Bukšs sniedz prognozes par oktobra laikapstākļiem, daloties ar savām atziņām blogā. Viņš uzsver, ka oktobris gaidāms tuvs šī mēneša ilggadējiem vidējiem temperatūras rādītājiem.

Apskatot laika apstākļus, kas novēroti augustā (īpaši 16. augustā) un svarīgākajās septembra dienās (6., 8., un 21. septembrī), Bukšs norāda, ka tie liecina par gaidāmajām izmaiņām oktobrī.

Mēneša pirmajā pusē, līdz pat Vecmiķelim (12. oktobris), gaidāmas saulainas dienas, kas mijas ar mākoņainām, radot īslaicīgas lietusgāzes un, reizēm, arī krusu. Dažos reģionos lietus var būt ilgstošs, radot mainīgu un neparedzamu laiku.

Dienā gaisa temperatūra svārstīsies no +9 līdz +15 grādiem. Skaidros un vēja neskaros vakaros vietām var būt nelielas rudens salnas. Līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris) laika apstākļi būtībā saglabāsies nemainīgi, atbilstoši oktobra pirmās puses vidējām vērtībām.

Mēneša vidū, ap 14. oktobri, laika apstākļi kļūs mainīgi. Vējš pastiprināsies, un piekrastes rajonos var gaidīt rudens vētras. Nokrišņi būs īslaicīgi, galvenokārt lietus veidā, un gaisa temperatūra svārstīsies no +10 līdz +15 grādiem.

Dienas laikā tā svārstīsies no +5 līdz +10 grādiem, bet naktīs daudzviet iespējamas nelielas rudens salnas, kas var iznīcināt pēdējos vasaras ziedus.

Ap 20. līdz 23. oktobri gaidāmas vairākas dienas ar brāzmainiem vējiem un pastiprinātiem nokrišņiem, kas var izpausties gan kā krusa, gan slapjš sniegs. Šajā laikā dienas temperatūra svārstīsies no +3 līdz +8 grādiem.

Taču paziņots, ka nepatīkamākā daļa tagad vēl tikai sekos un situācija mainīsies ļoti strauji…

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...